Ta körkort steg för steg – Körkortsguide Stockholm

Att ta körkort är en milstolpe i livet. Det är en frihet att kunna köra bil, när du vill och var du vill. Därför tycker vi på Rattens Trafikskola i Stockholm att du gör helt rätt som planerar att påbörja din resa mot att ta körkortet i Stockholm.

Så hur går det till? Att ta körkort kan kännas som en lång process, men det kan gå snabbare än du tror med en tydlig planering. Det finns en rad olika steg som du behöver ta för att få ditt körkort, allt från att studera teori till att övningsköra och lära dig om trafiksäkerhet och risker. I den här guiden går vi igenom allt du behöver veta inför din resa mot körkortet. Vi kommer att vägleda dig och lägga upp en plan för hela körkortsprocessen när du skriver in dig på Rattens Trafikskola i Stockholm.

Körkort Behörighet-B

Med ett körkort med behörigheten B får du köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg.

För att få ett B-körkort krävs det att:

  •   Du har ett giltigt körkortstillstånd.
  •   Du är permanent bosatt/studerar i Sverige.
  •   Du har fyllt 18 år.
  •   Du har en giltig riskutbildning.
  •   Du har ett godkänt teori- & körprov.
  •   Du har inget körkort från annat EES-land.

Vägen till Körkort

Informationsvideon ”Vägen till körkort” ger övergripande information om de olika stegen för att ta körkortet.

1. Ansök om Körkortstillstånd

Innan du får börja övningsköra behöver du ansöka om ett körkortstillstånd. Det beror på att Transportstyrelsen behöver godkänna att du är en lämplig förare, av medicinska skäl bland annat. Du behöver fylla i en hälsodeklaration och genomgå ett syntest för att se till att du inte har något allvarligt synfel. Du kan beställa körkortstillståndet via Transportstyrelsens E-tjänst där du fyller i deklarationen online. När du klarat syntestet är det din optiker som själv skickar in resultatet till Transportstyrelsen åt dig. När dessa underlag är godkända kommer du att få ditt körkortstillstånd, som är giltigt i fem år framöver.

Ansök om Körkortstillstånd

2. Övningskörning

Övningskörningen är ett moment som alla går igenom innan de får sitt körkort. Oavsett om du övningskör privat eller tillsammans med oss på Rattens Trafikskola, finns vi här för att se till att du får rätt hjälp på din resa mot körkortet. Du kan boka körlektioner med oss när som helst, både via enstaka lektioner, men även via intensivkurser.

För dig som övningskör privat kan det även vara bra att boka en in körlektion eller två med oss för att lära dig mer om vad som förväntas av dig inför uppkörningen. Om du övningskör med en privat handledare är handledaren såklart välkommen att följa med under körlektionerna – för att ha ett bättre hum om hur man kan tänka när man lär någon annan att köra bil.

Priser Övningskörning
Boka Handledarkurs

3. Teoriutbildning

Innan eller parallellt med övningskörningen behöver du studera teorin. Vi tillhandahåller utbildningsmaterial i form av böcker, samt en digital plattform med över 1000 frågor att träna på inför kunskapsprovet. Vi har dessutom enkla verktyg för att träna på vägskyltar och trafikregler.

Vi människor lär oss på olika sätt. Om du är i behov av teorilektioner tillsammans med lärare kan vi lägga upp en planering för detta. Har du dyslexi eller någon annan svårighet så hjälper vi dig med att ansöka om förlängt provtid eller muntligt prov.

Priser Teoriutbildning

4. Riskutbildning

För att kunna få ett körkort behöver du även ha genomfört riskutbildningen som består av två delar – Risk 1 och Risk 2. Den första delen, även kallar riskettan, går ut på att lära dig olika riskfyllda beteenden i trafiken. Detta sker i klassrum. Del 2 av riskutbildningen är halkbanan, där du får lära dig hur man hanterar bilen under riskfyllda förhållanden. Riskutbildning del 1 handlar alltså om teoretiska kunskaper, medan risk 2 handlar om att utsättas för risker i praktiken.

Den andra delen av riskutbildningen är den praktiska delen – nämligen halkbanan. Många tycker att halkbanan är en rolig upplevelse, då man får testa på att manövrera bilen under särskilda förhållanden. Utbildningen är dock till för att belysa vikten av trafiksäkerhet under speciella väderförhållanden – så att du kan hantera ett fordon i dessa situationer. Utöver halka får du även lära dig mer om hastighet och säkerhet i trafiken, vad man gör om man möter ett djur på vägen och hur hastighet och bromssträckor faktiskt fungerar i praktiken. Vi hjälper dig att boka halkbanan.

Boka Riskutbildning Del-1
Boka Riskutbildning Del-2

5. Uppkörning & kunskapsprov

När du genomgått alla steg som krävs för att ta ett körkort – då är det dags att skriva kunskapsprovet och göra uppkörningen. För att få ett körkort behöver du alltså dels skriva ett kunskapsprov, samt genomföra ett körprov – även kallat uppkörning. För att kunna skriva kunskapsprovet och göra uppkörningen behöver du ha fyllt 18 år och ha genomfört riskutbildningen del 1 och 2. Förarprov och kunskapsprov genomförs direkt hos Trafikverket. Under uppkörningen kör du tillsammans med en förarprövare som bedömer din förmåga att hantera ett fordon i olika situationer. I mars 2020 trädde en ny lag in som säger att du måste ha klarat kunskapsprovet för att kunna genomföra uppkörningen, vilket innebär att du behöver vara godkänd på teoriprovet innan du får boka ditt förarprov.

När du skriver kunskapsprovet bedöms du enligt fem olika områden – fordonskännedom, miljö, trafiksäkerhet, trafikregler och personliga förutsättningar. Frågorna varierar i alla olika prov, vilket innebär att om du får underkänt på provet kommer frågorna inte att se likadana ut nästa gång. Därför är det viktigt att du studerar in allt du ska kunna ordentligt, för att du ska få godkänt så fort som möjligt. Provet består av 70 frågor och för att bli godkänd behöver du få rätt på minst 52 av frågorna. När du klarat provet är det giltigt i 4 månader och du behöver genomföra ett godkänt förarprov inom den tiden för att få ditt körkort.

När du klarat ditt kunskapsprov är det bara uppkörningen kvar, sedan är körkortet ditt! Förarprovet är till för att du ska kunna visa upp din förmåga att manövrera ett fordon i trafiken, såväl som påvisa dina kunskaper kring trafikregler och säkerhet. Innan du genomför provet kommer förarprövaren att gå igenom hur provet går till, samt vad som kommer att bedömas.

Förarprov börjar med att du får göra en säkerhetskontroll på bilen. Det kan vara allt från att se till att bromsarna fungerar, till att kolla däckens kvalitet. Detta görs för att du ska vara medveten om bilens förutsättningar innan du börjar köra. Efter säkerhetskontrollen får du köra i stadstrafik och på landsvägstrafik, i minst 25 minuter. Under körningen kontrollerar förarprövaren att du känner till trafikregler och att du kan köra bilen på ett säkert sätt. Du behöver inte vara orolig under förarprovet – förarprövaren ger dig tydliga instruktioner genom hela körningen kring var du ska åka och om du ska genomföra någon speciell manöver. Efter att förarprovet är klart får du direkt besked om du blev godkänd eller inte. Om du klarade av provet har du fått ditt körkort.

Boka Körkortsprov

Grattis till körkortet!

När du har klarat av kunskapsprovet och uppkörningen, då är körkortet ditt! Då kan du äntligen köra bil när du vill och var du vill. Något som är viktigt att tänka på är att du under två års tid befinner dig i en prövoperiod, när du tagit ditt körkort. Det innebär att du vid allvarligare förseelse, som till exempel fortkörning, kan bli av med körkortet och tvingas gå om riskutbildningar, skriva om kunskapsprovet och göra uppkörningen på nytt. Med det sagt är det såklart alltid viktigt att följa trafikregler och köra ansvarsfullt.

Det var det – den stora guiden till att ta körkort! Vi på Rattens Trafikskola hoppas att du som läst den här guiden har fått en bättre förståelse kring vad som krävs för att ta körkort. Du som vill påbörja din resa mot körkortet är välkommen att boka intensivkurser, körlektioner, teorilektioner och riskutbildningar hos oss redan idag!

Välkommen till Rattens Trafikskola – din lokala trafikskola i Sollentuna Centrum.

Beställa Blanketter

Blanketter som du kan beställa:

  • Ansökan körkortstillstånd med hälsodekl. och synintyg.
  • Ansökan handledarskap privat övningskörning.
  • Synintyg
  • Hälsodeklaration m.fl.
Beställ Blanketter
© 1993- Rattens Trafikskola | Integritetspolicy | Bankgiro: 352-3628 | Swish: 123 605 6204